Aktualności Drukuj Drukuj Zapisz Zapisz

Kuchnia molekularna w internacie
08-11-2024

Kuchnia molekularna w internacie

Data wydarzenia: 08-11-2024

W internacie Zespołu Szkół w Kaliszu Pomorskim 4 listopada 2024 roku odbyły się kolejne zajęcia z innowacji pedagogicznej ,,Kuchnia molekularna”.

Zajęcia prowadzone były przez Magdalenę Wiśniewską nauczycielkę chemii. 

Tym razem młodzież podzielona na grupy wykonywała emulsje. Metoda emulsyfikacji w gastronomii molekularnej polega na wtłoczeniu do cieczy pęcherzyków powietrza w celu wytworzenia piany. Proces ten odbywa się poprzez energiczne wmieszanie pęcherzyków powietrza do cieczy, a następnie stabilizowanie jej środkiem emulgującym. Użytą substancją  była lecytyna sojowa. Lecytyna pozyskiwana z ziaren soi - to naturalny dodatek spożywczy o właściwościach emulgujących. Pozwala na równomierne rozprowadzanie powietrza w produktach. Doskonale sprawdziła się do tworzenia deserów w formie pianek. Uczennice wykonały emulsję - piankę  z mleka i soku jabłkowego.  Badając własne efekty pracy z apetytem skonsumowały przygotowane potrawy. 

Działania te służyły poszerzeniu wiedzy kulinarnej i chemicznej, ale także rozwijały umiejętność pracy w grupie oraz rozwijały wiedzę uczniów z zakresu chemii poprzez praktyczne jej zastosowanie w kuchni molekularnej. Innowacja miała na celu zrozumienie przez uczniów procesów chemicznych zachodzących podczas gotowania oraz ich wpływ na smak, teksturę i wygląd potraw.

Autor: Magdalena Wiśniewska, ZS w Kaliszu Pomorskim
Powrót
Związek Powiatów Polskich
Edukacja
ikona
Newsletter

Ikona Newsletter

Zdrowie i opieka społeczna
Ikona
Wnioski
i druki
Ikona dokumenty
Projekty i inwestycje
Ikona drzewko w dłoni
Wsparcie
dla firm w ramach tarczy
Ikona
Transport Publiczny/Transport na życzenie

Ikona