Powiat Drawski reprezentowali starosta Jacek Kozłowski, przewodnicząca Rady Powiatu Drawskiego Violetta Zbytek, a także wicestarosta Tomasz Budzyński, członek zarządu Powiatu Drawskiego Zbigniew Dudor oraz sekretarz Lidia Konwa. Imprezę swoją obecnością zaszczycili także wicemarszałek Województwa Zachodniopomorskiego Anna Bańkowska, zastępca dyrektora Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa OT Koszalin Zbigniew Grabarek, burmistrz Czaplinka Katarzyna Szlońska – Getka oraz burmistrz Kalisza Pomorskiego Krzysztof Kurowski.
Współorganizatorem imprezy był Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego, który ufundował zestawy kulinarnych produktów regionalnych dla każdego uczestnika konkursu.
Nagrody główne w kategoriach: warzywa, owoce, ryby, nalewki, pasztety i podroby zostały ufundowane przez Powiat Drawski: za zajecie I miejsca 500 zł, za zajęcie II miejsca w wysokości 300 zł, za zajęcie III miejsca 200 zł, wyróżnienia natomiast ufundowane zostały przez KOWR oraz firmę Orskov Foods z Kołomątu. Nagrody w kategorii „Dobre z lasu” w całości zostały ufundowane przez Nadleśnictwo Drawsko, które jak co roku, przygotowało także wspaniałe stoisko.
Ponadto komisja konkursowa postanowiła przyznać 2 nagrody, w wysokości 300 zł każda, za najładniejsze stoisko na finale festiwalu. Trafiły one do KGW „Mielenczanki” oraz KGW „Sośniczanki”. Wyróżnienie otrzymało stoisko KGW „Suliszewianki”. Sponsorem nagrody była Zachodniopomorska Regionalna Organizacja Turystyczna. ZROT był także fundatorem nagród w Konkursie Chleba – organizowanego po raz pierwszy i cieszącego się dużym zainteresowaniem. W konkursie tym oceniano 10 chlebów – każdy mógł podejść, spróbować i oddać swój głos na najsmaczniejszy wypiek. Najwięcej głosów oddano na chleb przygotowany przez KGW „Radość” z Linowna, którego to członkinie otrzymały nagrodę w wysokości 200 zł. Dwa wyróżnienia w wysokości 100 zł trafiły do Sołectwa Łabędzie oraz KGW „Srebrne Świerki” ze Świerczyny.
Imprezę swoimi występami uświetnili Bartek i Małgorzata Michalczykowie, czyli duet Edu – Voice, a także kapela Diabaz, Czaplineckie Chabry i oraz Mielenczanki. Podczas wydarzenia przeprowadzona została także loteria fantowa, w której do wygrania był drobny sprzęt AGD oraz materiały promocyjne Powiatu Drawskiego.
W czerwcu oraz lipcu przewodniczący komisji konkursowej Tomasz Budzyński oraz członkowie – Agnieszka Brzeźniakiewicz i Karolina Podolska dokonywała degustacji zgłoszonych potraw, a następnie dokonała następującego wyboru:
Kategoria „Pasztety i podroby”
I miejsce – Sołectwo Łabędzie, pasztet z piekarnika
II miejsce – KGW Suliszewianki, pasztet babuni
III miejsce – Sołectwo Nowe Worowo – wieprzowina w sosie własnym
I wyróżnienie – KGW Radość Linowno, grzybowy pasztet korzenny
II wyróżnienie – Dom Dzienny Senior + z Kalisza Pomorskiego, pasztet z pistacjami
III wyróżnienie – KGW Sośniczanki, pasztet z kaczki z suszonymi owocami
Kategoria „Warzywa”
I miejsce – KGW „Srebrne Świerki” Świerczyna, fasolka szparagowa na zimę
II miejsce – KGW Białozdrojanki, zakąska teścia
III miejsce – KGW Machlinianki, ogórkowa sałatka w pomidorach
I wyróżnienie – KGW Mielenczanki, oszukane ogórki Brydzi
II wyróżnienie – Sołectwo Stare Worowo, smalec z ciecierzycy
III wyróżnienie – Sołectwo Bralin, zajumany ogórek
Kategoria „Owoce”
I miejsce – KGW Siemczynianki, dżem truskawkowo - rabarbarowy
II miejsce – KGW Sośniczanki – dżem z truskawek i kwiatów czarnego bzu
III miejsce – Sołectwo Wierzchowo – suszona śliwka w musie czekoladowym
I wyróżnienie – KGW Suliszewianki, konfitura z rzewienia
II wyróżnienie – KGW Dalewianki, cmok gruszkowy
III wyróżnienie – Artemis sp. z o.o. – galaretka ze świdośliwy
Kategoria „Ryby”
I miejsce – KGW Radość Linowno, salceson z Lin - owna
II miejsce – KGW Mielenczanki, ryba po mieleńsku
III miejsce – Dom Dzienny Senior + z Kalisza Pomorskiego, dorsz w pomidorach z suszonymi grzybami
I wyróżnienie – KGW Białozdrojanki, paprykarz Jarusia
II wyróżnienie – KGW Siemczynianki, smażona ryba w galaretkowej zalewie octowej
III wyróżnienie – Sołectwo Gudowo, sałatka rybna
Kategoria „Dobre z lasu”
I miejsce – Sołectwo Stare Worowo, pyszne grzybowe smarowidło
II miejsce – KGW Siemczynianki, smarowidło z dzika
III miejsce – Sołectwo Bralin, rydze z PGR - u
I wyróżnienie – Sołectwo Wierzchowo, roladki z dziczyzny z suszonymi pomidorami
II wyróżnienie – KGW Suliszewianki, sałatka z niemek
III wyróżnienie – Gospodarstwo Pasieczne Kószka I, miód lipowy
Kategoria „Nalewki”
I miejsce – Sołectwo Gudowo, pigwówka
II miejsce – Artemis sp. z o.o., nalewka ze świdośliwy
III miejsce – Sołectwo Łabędzie, nalewka z kwiatów czarnego bzu
I wyróżnienie – KGW Sośniczanki, dereniówka
II wyróżnienie – KGW „Srebrne Świerki” Świerczyna, aroniówka
III wyróżnienie – KGW Dalewianki, aroniówka
W tym roku nareszcie dopisała nam pogoda – mamy nadzieję, że słoneczne finały Festiwalu Słoika staną się nową tradycją. Gratulujemy laureatom, a wszystkich przedstawicieli sołectw, stowarzyszeń, kół gospodyń wiejskich, rad osiedla i innych instytucji zachęcamy do wzięcia udziału w przyszłorocznej edycji tego wydarzenia.