Powiat Drawski reprezentowali starosta Stanisław Cybula, przewodnicząca Rady Powiatu Drawskiego Urszula Ptak oraz sekretarz Katarzyna Szlońska – Getka. Imprezę swoją obecnością zaszczycili także członkowie Zarządu Województwa Zachodniopomorskiego Stanisław Wziątek oraz Anna Bańkowska, Marek Subocz - prezes Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej oraz burmistrz Drawska Pomorskiego Krzysztof Czerwiński.
Współorganizatorem imprezy był Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego, który ufundował zestawy kulinarnych produktów regionalnych dla każdego uczestnika konkursu.
Nagrody główne w kategoriach: warzywa, owoce, ryby, nalewki, pasztety i podroby zostały ufundowane przez Powiat Drawski: za zajecie I miejsca 500 zł, za zajęcie II miejsca w wysokości 300 zł, za zajęcie III miejsca 200zł, wyróżnienia natomiast ufundowane zostały przez firmę Orskov Foods z Kołomątu. Nagrody w kategorii „Dobre z lasu” w całości zostały ufundowane przez Nadleśnictwo Drawsko.
Ponadto komisja konkursowa postanowiła przyznać 2 nagrody, w wysokości 500 zł każda, za najładniejsze stoisko na finale festiwalu. Trafiły one do Koła Gospodyń Wiejskich „Suliszewianki” oraz Sołectwa Dalewo. Sponsorem nagrody była Zachodniopomorska Regionalna Organizacja Turystyczna, która przekazała także zestawy materiałów promocyjnych dla laureatów konkursu.
Wydział Rozwoju i Promocji zadbał o to, aby festiwal obfitował w przeróżne darmowe atrakcje dla wszystkich przybyłych gości. Każdy mógł zjeść przepyszną zupę cebulową, serwowaną przez starostę Stanisława Cybulę, przygotowaną przez PCKZiU w Drawsku Pomorskim czy też skosztować waty cukrowej oraz popcornu. Wspaniałe stoisko z przepysznym jedzeniem w ramach projektu „Zdrowa żywność z polskich lasów” przygotowało także Nadleśnictwo Drawsko. Na stoisku Anapon Farm można było zakupić pyszne miody oraz kosmetyki naturalne. Imprezę swoimi występami uświetnili Bartek i Małgorzata Michalczykowie, czyli duet Edu – Voice. Podczas wydarzenia przeprowadzona została także loteria fantowa, w której do wygrania był drobny sprzęt AGD.
W lipcu przewodnicząca komisji konkursowej Urszula Ptak oraz członkowie: Katarzyna Szlońska – Getka, Agnieszka Brzeźniakiewicz i Karolina Podolska dokonywała degustacji zgłoszonych potraw, a następnie dokonała następującego wyboru:
Kategoria „Pasztety i podroby”
I miejsce – KGW Machlinianki – pasztet z królika
II miejsce – KGW Białozdrojanki – białozdrojskie smarowidło dziadka Marcina
III miejsce – Sołectwo Zagozd – mięso ze słoika z galaretką
I wyróżnienie – Sołectwo Jankowo – flaczki z podrobów i kani
II wyróżnienie – Sołectwo Dalewo – smarowidło z PRL
III wyróżnienie – PZERiI Wierzchowo – szybki pasztecik drobiowy
Kategoria „Warzywa”
I miejsce – KGW Łączy nas Dołgie – kiszone szparagi
II miejsce – Sołectwo Łabędzie – keczup z cukinii
III miejsce – Sołectwo Jankowo – zakwas z buraka
I wyróżnienie – Sołectwo Zagozd – pesto z czosnku niedźwiedziego
II wyróżnienie – Placówka Opiekuńczo – Wychowawcza w Drawsku Pom. – korniszony patisony
III wyróżnienie – Sołectwo Przytoń – smalczyk z fasoli
Kategoria „Owoce”
I miejsce – KGW Suliszewianki – frużelina truskawkowa z chilli
II miejsce – KGW Radość Linowno – konfitura „górska jagoda”
III miejsce – Łączy nas Dołgie – dżem truskawkowy
I wyróżnienie – PZREiI Wierzchowo – konfitura z wiśni
II wyróżnienie – Sołectwo Darskowo – dżem jagodowy
III wyróżnienie – KGW Mielenczanki – konfitura rabarbarowa z nutą różaną
Kategoria „Ryby”
I miejsce – Sołectwo Darskowo – magiczny pstrąg
II miejsce – KGW Suliszewianki – miruna w zalewie octowej
III miejsce – KGW Radość Linowno – kawior Linowna
I wyróżnienie – Placówka Opiekuńczo – Wychowawcza w Drawsku Pom. – pasztet z jeziora
II wyróżnienie – Sołectwo Przytoń - paprykarz
III wyróżnienie – PZERiI Czaplinek – ryba w sosie egzotycznym
Kategoria „Dobre z lasu”
I miejsce – KGW Białozdrojanki – pani Kania
II miejsce – Dom Senior + – borowiki marynowane
III miejsce – KGW Mielenczanki – szmaciak w pomidorach
I wyróżnienie – Sołectwo Gudowo – dziki dżem
II wyróżnienie – Sołectwo Stare Worowo – kiełbasa z dzika
III wyróżnienie – Sołectwo Łabędzie – kotleciki z dzika
Kategoria „Nalewki”
I miejsce – Sołectwo Stare Worowo – rozgrzewająca nalewka imbirowo - gruszkowa
II miejsce – Sołectwo Dalewo - malinówka
III miejsce – Sołectwo Gudowo – gram w zielone
I wyróżnienie – KGW Machlinianki – nalewka pestkowa
II wyróżnienie – Dom Senior + – nalewka z kwiatów czarnego bzu
III wyróżnienie – PZERiI Czaplinek – nalewka z pędów sosny
Pomimo tradycyjnego deszczu, który na szczęście szybko minął, wszyscy się doskonale bawili. Gratulujemy laureatom, a wszystkich przedstawicieli sołectw, stowarzyszeń, kół gospodyń wiejskich, rad osiedla i innych instytucji zachęcamy do wzięcia udziału w przyszłorocznej edycji Festiwalu Słoika.