Aktualności Drukuj Drukuj Zapisz Zapisz

Cebulowa od Cybuli, czyli finał 5. edycji Festiwalu Słoika
28-08-2023

Cebulowa od Cybuli, czyli finał 5. edycji Festiwalu Słoika

Data wydarzenia: 28-08-2023

W niedzielę, 27 sierpnia br., na placu przy Starostwie Powiatowym w Drawsku Pomorskim odbyło się podsumowanie piątej edycji Festiwalu Słoika - imprezy mającej na celu promocję zdrowych potraw regionalnych oraz propagowanie zasad zdrowego żywienia wśród mieszkańców powiatu drawskiego i okolic.

Powiat Drawski reprezentowali starosta Stanisław Cybula, przewodnicząca Rady Powiatu Drawskiego Urszula Ptak oraz sekretarz Katarzyna Szlońska – Getka. Imprezę swoją obecnością zaszczycili także członkowie Zarządu Województwa Zachodniopomorskiego Stanisław Wziątek oraz Anna Bańkowska, Marek Subocz - prezes Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej oraz burmistrz Drawska Pomorskiego Krzysztof Czerwiński.

Współorganizatorem imprezy był Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego, który ufundował zestawy kulinarnych produktów regionalnych dla każdego uczestnika konkursu.

Nagrody główne w kategoriach: warzywa, owoce, ryby, nalewki, pasztety i podroby zostały ufundowane przez Powiat Drawski: za zajecie I miejsca 500 zł, za zajęcie II miejsca w wysokości 300 zł, za zajęcie III miejsca 200zł, wyróżnienia natomiast ufundowane zostały przez firmę Orskov Foods z Kołomątu. Nagrody w kategorii „Dobre z lasu” w całości zostały ufundowane przez Nadleśnictwo Drawsko.

Ponadto komisja konkursowa postanowiła przyznać 2 nagrody, w wysokości 500 zł każda, za najładniejsze stoisko na finale festiwalu. Trafiły one do Koła Gospodyń Wiejskich „Suliszewianki” oraz Sołectwa Dalewo. Sponsorem nagrody była Zachodniopomorska Regionalna Organizacja Turystyczna, która przekazała także zestawy materiałów promocyjnych dla laureatów konkursu. 

 

Wydział Rozwoju i Promocji zadbał o to, aby festiwal obfitował w przeróżne darmowe atrakcje dla wszystkich przybyłych gości. Każdy mógł zjeść przepyszną zupę cebulową, serwowaną przez starostę Stanisława Cybulę, przygotowaną przez PCKZiU w Drawsku Pomorskim czy też skosztować waty cukrowej oraz popcornu. Wspaniałe stoisko z przepysznym jedzeniem w ramach projektu „Zdrowa żywność z polskich lasów” przygotowało także Nadleśnictwo Drawsko. Na stoisku Anapon Farm można było zakupić pyszne miody oraz kosmetyki naturalne. Imprezę swoimi występami uświetnili Bartek i Małgorzata Michalczykowie, czyli duet Edu – Voice. Podczas wydarzenia przeprowadzona została także loteria fantowa, w której do wygrania był drobny sprzęt AGD.

 

W lipcu przewodnicząca komisji konkursowej Urszula Ptak oraz członkowie: Katarzyna Szlońska – Getka, Agnieszka Brzeźniakiewicz i Karolina Podolska dokonywała degustacji zgłoszonych potraw, a następnie dokonała następującego wyboru:

 

Kategoria „Pasztety i podroby”

I miejsce – KGW Machlinianki – pasztet z królika 

II miejsce – KGW Białozdrojanki – białozdrojskie smarowidło dziadka Marcina

III miejsce – Sołectwo Zagozd – mięso ze słoika z galaretką

I wyróżnienie – Sołectwo Jankowo – flaczki z podrobów i kani

II wyróżnienie – Sołectwo Dalewo – smarowidło z PRL

III wyróżnienie – PZERiI Wierzchowo – szybki pasztecik drobiowy 

 

Kategoria „Warzywa”

I miejsce – KGW Łączy nas Dołgie – kiszone szparagi

II miejsce – Sołectwo Łabędzie – keczup z cukinii

III miejsce – Sołectwo Jankowo – zakwas z buraka

I wyróżnienie – Sołectwo Zagozd – pesto z czosnku niedźwiedziego

II wyróżnienie – Placówka Opiekuńczo – Wychowawcza w Drawsku Pom. – korniszony patisony

III wyróżnienie – Sołectwo Przytoń – smalczyk z fasoli

 

Kategoria „Owoce”

I miejsce – KGW Suliszewianki – frużelina truskawkowa z chilli

II miejsce – KGW Radość Linowno – konfitura „górska jagoda”

III miejsce – Łączy nas Dołgie – dżem truskawkowy

I wyróżnienie – PZREiI Wierzchowo – konfitura z wiśni

II wyróżnienie – Sołectwo Darskowo – dżem jagodowy

III wyróżnienie – KGW Mielenczanki – konfitura rabarbarowa z nutą różaną

 

Kategoria „Ryby”

I miejsce – Sołectwo Darskowo – magiczny pstrąg

II miejsce – KGW Suliszewianki – miruna w zalewie octowej

III miejsce – KGW Radość Linowno – kawior Linowna

I wyróżnienie – Placówka Opiekuńczo – Wychowawcza w Drawsku Pom. – pasztet z jeziora

II wyróżnienie – Sołectwo Przytoń - paprykarz

III wyróżnienie – PZERiI Czaplinek – ryba w sosie egzotycznym

 

Kategoria „Dobre z lasu”

I miejsce – KGW Białozdrojanki – pani Kania

II miejsce – Dom Senior + – borowiki marynowane

III miejsce – KGW Mielenczanki – szmaciak w pomidorach

I wyróżnienie – Sołectwo Gudowo – dziki dżem

II wyróżnienie – Sołectwo Stare Worowo – kiełbasa z dzika

III wyróżnienie – Sołectwo Łabędzie – kotleciki z dzika

 

Kategoria „Nalewki”

I miejsce – Sołectwo Stare Worowo – rozgrzewająca nalewka imbirowo - gruszkowa

II miejsce – Sołectwo Dalewo - malinówka

III miejsce – Sołectwo Gudowo – gram w zielone

I wyróżnienie – KGW Machlinianki – nalewka pestkowa

II wyróżnienie – Dom Senior + – nalewka z kwiatów czarnego bzu

III wyróżnienie – PZERiI Czaplinek – nalewka z pędów sosny 

 

Pomimo tradycyjnego deszczu, który na szczęście szybko minął, wszyscy się doskonale bawili. Gratulujemy laureatom, a wszystkich przedstawicieli sołectw, stowarzyszeń, kół gospodyń wiejskich, rad osiedla i innych instytucji zachęcamy do wzięcia udziału w przyszłorocznej edycji Festiwalu Słoika.

 

Autor: Karolina Podolska, Wydział Rozwoju i Promocji
Powrót
Związek Powiatów Polskich
Edukacja
ikona
Newsletter

Ikona Newsletter

Zdrowie i opieka społeczna
Ikona
Wnioski
i druki
Ikona dokumenty
Projekty i inwestycje
Ikona drzewko w dłoni
Wsparcie
dla firm w ramach tarczy
Ikona
Transport Publiczny/Transport na życznie
Ikona