Tematem spotkania było wspólne gotowanie wybranych przez siebie potraw, rywalizacja międzypokoleniowa, wymiana doświadczeń, oryginalna pomysłowość wykonania i podania potraw.
Każda z grup przygotowała trzy posiłki. Seniorzy przygotowywali: barszcz biały z białą kiełbasą, roladę z kurczaka faszerowaną omletem, mięsem mielonym, jajkiem i ogórkiem kiszonym; schab zapiekany pod pierzynką z warzyw i żółtym serem, do tego ryż z warzywami oraz deser w postaci ciasta z malinami. Uczniowie ZS w Czaplinku zaprezentowali swoje umiejętności w przygotowaniu kremu z pomidorów podawanym z kulką mozzarelli i bazylią, polędwiczek Tornados z frytkami z batatów i warzyw al dente oraz deseru panna cotta z musem truskawkowym i mango.
Głównym celem warsztatów była międzypokoleniowa wymiana doświadczeń kulinarnych. Każda z grup przedstawiła inne pomysły, wykonanie i różne walory smakowe. Ku miłemu zaskoczeniu uczniowie pokazali kunszt pracy kucharza na bardzo wysokim poziomie, co zostało uznane przez panie ze Stowarzyszenia.
Finałem spotkania była wspólna biesiada i smakowanie przygotowanych potraw. Każda grupa wyłoniła swojego przedstawiciela, który opisał skład i schemat przygotowania każdej potrawy.
Komisja, w skład której weszli: dyrektor ZS Małgorzata Głodek, dyrektor PCKZiU Mariola Puchalska, wicedyrektor ZS Wioletta Cylkowska, nauczyciele zawodu: Anna Szpakowska, Paulina Polewacz i Anna Baranowska jednogłośnie stwierdziły remis rywalizacji międzypokoleniowej z uwagi na wyskoki poziom zaangażowania, trudności w wykonaniu potraw i końcowy efekt kulinarny.
Dziękujemy paniom ze Stowarzyszenia Uniwersytet III Wieku w Złocieńcu za fantastyczny pomysł na międzypokoleniowe gotowanie.