Z ramienia Powiatu Drawskiego udział w spotkaniu wzięli: Przewodnicząca Rady Powiatu Drawskiego Urszula Ptak, Wicestarosta Mariusz Nagórski, Wiceprzewodnicząca Rady Powiatu Barbara Głowacka, członek Zarządu Powiatu Zbigniew Dudor oraz Sekretarz Powiatu Katarzyna Getka i radny Rady Powiatu Romuald Kurzątkowski. Wśród zaproszonych gości znalazł się także Dyrektor Krajowego Ośrodka Wspierania Rolnictwa - Oddział Terenowy Koszalin, Piotr Dziadul.
We wrześniu, przez trzy dni, komisja konkursowa w składzie: Przewodnicząca Urszula Ptak oraz członkowie – Mariusz Nagórski, Katarzyna Getka i Jan Kubabski dokonywała degustacji zgłoszonych potraw, a następnie dokonała następującego wyboru:
KATEGORIA OWOCE
I miejsce – Sołectwo Zagozd za wytrawny sos śliwkowy do mięs
II miejsce – Polski Związek Emerytów Rencistów i Inwalidów Drawsko Pomorskie za dżem z dyni
III miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich „Suliszewianki” za dżem brzoskwiniowy
Wyróżnienia:
I wyróżnienie - PDDS –OR-K za mus malinowy
II wyróżnienie - Koło Gospodyń Wiejskich z Mielenka Drawskiego za winny dżem z pigwy i jabłek
III wyróżnienie - PZERiI z Wierzchowa za syrop z kwiatów mniszka
KATEGORIA WARZYWA
I miejsce – PZERiI z Wierzchowa za sos Adzika
II miejsce - PZERiI z Sośnicy za keczup z papryki
III miejsce - Sołectwo Stare Worowo za kanie marynowane
Wyróżnienia:
I wyróżnienie - Sołectwo Kluczewo za borowiki w zalewie octowej
II wyróżnienie - Koło Gospodyń Wiejskich „Suliszewianki” za dżem z cukinii
III wyróżnienie - Sołectwo Zagozd za gołąbki Danusi
KATEGORIA PODROBY I PASZTETY
I miejsce – Sołectwo Stare Worowo za domową tuszonkę
II miejsce - Sołectwo Kluczewo za galaretę
III miejsce - Sołectwo Zagozd za konserwę słoikową z dziczyzny
Wyróżnienia:
I wyróżnienie - PZERiI Z Wierzchowa za żołądki w sosie własnym
II wyróżnienie - PZERiI z Czaplinka za pasztet babuni
III wyróżnienie - Koło Gospodyń Wiejskich z Mielenka Drawskiego za oszukany pasztet mięsno-warzywny z selerem
KATEGORIA NALEWKI
I miejsce – Dzienny Dom Seniora z Kalisza Pomorskiego za nalewkę „Bursztynową”
II miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich „Suliszewianki za nalewkę „Tarninówkę””
III miejsce - PZERiI z Kalisza Pomorskiego za nalewkę „Zdrówko”
Wyróżnienia:
I wyróżnienie - PZERiI z Czaplinka za nalewkę z aronii sąsiadki
II wyróżnienie - PZERiI z Sośnicy za nalewkę miętową
III wyróżnienie - Sołectwo Kluczewo za nalewkę z płatków róży
KATEGORIA RYBY
I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich „Suliszewianki’ za rybę Pani Stefci.
II miejsce - PZERiI z Czaplinka za rybę w zalewie
III miejsce - PZERiI z Wierzchowa za rybę w zalewie octowej
Wyróżnienia:
I wyróżnienie - PZERiI z Drawska Pomorskiego za paprykarz
II wyróżnienie - Koło Gospodyń Wiejskich z Mielenka Drawskiego za pływające pulpeciki
III wyróżnienie - PZERiI z Kalisza Pomorskiego za rybę w zalewie półsłodkiej
Ponadto komisja konkursowa postanowiła przyznać 3 wyróżnienia w kwocie 500,00 zł każde dla następujących organizacji: Polskiego Związku Emerytów Rencistów i Inwalidów z Wierzchowa, Sołectwa Kluczewo I Sołectwa Zagozd za duże zaangażowanie i przepiękny, różnorodny wystrój stoisk, w otoczeniu których przebiegała tegoroczna degustacja.
Nagrody główne zostały ufundowane przez Powiat Drawski: za zajecie I miejsca 500 zł, za zajęcie II miejsca w wysokości 300 zł, za zajęcie III miejsca 200zł, wyróżnienia natomiast ufundowane zostały przez sponsorów - firmy: Orskov Foods z Kołomątu, Krajowy Ośrodek Wspierania Rolnictwa Oddział Terenowy Koszalin oraz „Salutario” z Kocur - gmina Połczyn Zdrój.
Podczas imprezy wystąpił zespół „Talisman” oraz wychowanki Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego w Czaplinku.
Tekst:
Karolina Podolska
Wydział Rozwoju i Promocji