Szkolenie odbyło się w dniach 14 – 15 września 2018 r. i miało na celu wyposażenie nauczycieli w dodatkowe kwalifikacje zawodowe i poprawę jakości kształcenia praktycznego w takich zawodach, jak kucharz, technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych.
Nauczyciele nabyli umiejętność nanoszenia niesamowitych wzorów, dekoracji i kompozycji m.in. z rzodkiewek, cebuli, jabłek, marchwi, pora, kopru włoskiego, papryki, kalarepy, melona, mango i arbuza.
Taka umiejętność dekorowania stołów i talerzy jest bardzo ceniona przez pracodawców z branży gastronomicznej, ale także bardzo przydaje się w życiu codziennym, np. wtedy, gdy robi się uroczystości rodzinne i chce się zaskoczyć gości czymś nietypowym.
Przeprowadzenie kursu było możliwe dzięki realizacji projektu o nazwie „Budowa zintegrowanego szkolnictwa zawodowego na terenie Strefy Centralnej poprzez wzmocnienie specjalizacji regionalnych na obszarze powiatu drawskiego”. Projekt jest finansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.
Zdjęcia dokumentują wytwory ich pracy. Zapraszamy do obejrzenia galerii – prawda, że piękne?
W najbliższym czasie nauczyciele będą się uczyć kwalifikacji barmana i baristy oraz doskonalić umiejętności zawodowe w zakresie obsługi klientów w gastronomii
Biuro projektu:
Wydział Inwestycji i Zamówień Publicznych
Starostwa Powiatowego w Drawsku Pomorskim
Pl. E. Orzeszkowej 3, Drawsko Pomorskie
Projekt „Budowa zintegrowanego szkolnictwa zawodowego na terenie Strefy Centralnej, poprzez wzmocnienie specjalizacji regionalnych na obszarze powiatu drawskiego” realizowany przez Powiat Drawski, dofinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego 2014- 2020,
Działanie 8.9 Wsparcie szkół i placówek prowadzących kształcenie zawodowe oraz uczniów uczestniczących w kształceniu zawodowym i osób dorosłych uczestniczących w pozaszkolnych formach kształcenia zawodowego w ramach Kontraktów Samorządowych.