Pyszne chwasty
Data wydarzenia: 18-07-2017
W dniach 15-16.07.2017 roku w Dobrzycy na terenie Ogrodów Hortulus Spectabilis odbył się II Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych. Festiwal służył promocji i pokazaniu wykorzystania kwiatów jadalnych w daniach, wypiekach i napojach. Udział w nim wzięły cztery powiaty z województwa zachodniopomorskiego - drawski, kołobrzeski, koszaliński i łobeski.
Powiat drawski reprezentowała drużyna kobieca z Suliszewa w składzie: Ewa Wyrzykowska, Weronika Zbożnik, Małgorzata Chrapek, Stefania Wyrzykowska i Elżbieta Likas. Na miejscu był także Sołtys Suliszewa Mirosław Skotnicki.
Zespoły miały za zadanie przygotować danie główne, przystawkę i deser. Oceny dań konkursowych dokonywała komisja w składzie: Wicemarszałek Województwa Zachodniopomorskiego Anna Mieczkowska, Zastępca Dyrektora Zachodniopomorskiej Izby Rolniczej Danuta Lebioda, Szef kuchni „Park Hotel” w Szczecinie Mariusz Siwak, Małgorzata Kalemba – dr biochemii, autorka książek „Kwiaty jadalne”, „Pyszne chwasty” i Agnieszka Krzymińska - dr hab. Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Dodatkowo prowadzono głosowanie na najlepszy produkt wg uznania publiczności, która miała możliwość konsumpcji na poszczególnych stoiskach. W oddzielnej części wyznaczono miejsce na stoiska ze sprzedażą produktów przygotowanych przez zespoły i innych wystawców.
Zespół z Suliszewa jako danie główne przygotował „Sandacza w warzywach z bratkami”, na przystawkę była „Nasturcja nadziewana pastą jajeczną na chlebie z ziołami” i na deser „Racuchy drożdżowe z jabłkiem i miętą z dżemem różanym”. Zespół z Dobrzycy reprezentujący Koszalin podał „Zupę krem z cukinii z begonią”, „Makaron z pesto z pokrzywy z pysznogłówką” i „Tort różano miętowy”. Rymań reprezentujący Kołobrzeg serwował „Krem z buraka z pianką z mascarpone z chipsem z topinamburu i kwiatami begonii”, „Łososia na soczewicy zielonej z salsą z dyni z serem feta z mikroliściem z buraka” oraz „Ciasteczka na chmielu z konfiturą z płatków dzikiej róży”. Zespół z Łobza podał „Pasztet z królika posypany płatkami chabru i lawendy z kaszą orkiszową w otulinie płatków jaśminu z papryką chili i z konfiturą z czerwonej porzeczki”, „Rożki drożdżowe z konfiturą z płatków z dzikiej róży” i „Pierogi czerwoną porzeczką z syropem z mniszka lub z cukrem lawendowym”. Główną nagrodę od Jury otrzymał Zespół z Rymania za łososia, natomiast nagrodę publiczność otrzymał zespól z Dobrzycy za tort.