Praktyka z najlepszymi w zawodzie
Data wydarzenia: 02-02-2017
Nauczycielki Powiatowego Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Drawsku Pomorskim Mariola Kaliszan - Karpińska i Beata Kucharczyk zorganizowały dla uczniów szkoły zawodowej uczących się w zawodzie kucharz oraz pracownik pomocniczy obsługi hotelowej wycieczkę dydaktyczną do restauracji.
Głównym celem wycieczki do restauracji „Na Wyspie" w Drawsku Pomorskim było doskonalenie przez uczniów umiejętności zawodowych w rzeczywistych warunkach zakładu pracy. Uczniowie w trakcie spotkania, po przeprowadzonym instruktażu, sami sprawdzali swoją dotychczasową wiedzę w doborze sztućców i bielizny stołowej, samodzielnie przygotowując nakrycie stołu konsumenckiego. Wszystko to działo się pod uważnym okiem pracowników restauracji, dla których perfekcyjne przygotowanie stołu jest priorytetem.
Spotkanie było również okazją do rozmów dotyczących prowadzenia zakładu gastronomicznego, wymagań związanych z higieną przygotowywania posiłków, organizacji usługi gastronomicznej, obsługą konsumentów o różnych wymaganiach i oczekiwaniach kulinarnych oraz stałym podwyższaniem jakości świadczonych usług.
Bezpośredni kontakt uczniów z pracodawcą pozwolił wskazać młodym adeptom zawodu wymagania stawiane przez przyszłych pracodawców oraz uzmysłowił dalszą potrzebę doskonalenia umiejętności zawodowych.
Realizacja wszystkich założonych celów dydaktycznych wycieczki była możliwa dzięki uprzejmości Adama Dobrowolskiego, który udostępnił swój lokal na zajęci z uczniami oraz postawie pracowników restauracji, którzy wspaniale dzielili się z uczniami swoim doświadczeniem zawodowym i zaprezentowali wysokie umiejętności. Organizatorzy wycieczki oraz kierownictwo PCKZiU składają serdeczne podziękowania Adamowi Dobrowolskiemu i jego pracownikom za życzliwą gościnę oraz stworzenie wielu sytuacji sprzyjających uczeniu się przez podopiecznych wybranego zawodu.