Akademia młodego kucharza
Data wydarzenia: 02-11-2016
„Akademia młodego kucharza, czyli przygody kulinarne gimnazjalistów i uczniów technikum gastronomicznego” to konkurs gastronomiczny, który odbył się 25 października 2016 r. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Drawsku Pomorskim.
W konkursie wzięło udział sześć dwuosobowych zespołów składających się z ucznia klasy III gimnazjum oraz ucznia klasy II technikum żywienia i usług gastronomicznych. Konkursowe zadanie polegało na przygotowaniu i podaniu piersi z kurczaka w panierce serowej z sosem pesto. Ocenie podlegało przestrzeganie zasad BHP, czystość na stanowisku pracy, technika wykonania potrawy, dobór naczyń oraz propozycja podania potrawy i jej smak.
Młodzi adepci kucharstwa wykazali się dużą kreatywnością. Celem konkursu była popularyzacja kierunku kształcenia, sprawdzenie własnych umiejętności oraz podniesienie kompetencji społecznych.
Zwycięzcami pierwszej edycji konkursu zostali: uczennica gimnazjum Anna Bułczyńska oraz Kacper Sukiennik, uczeń technikum. Uczniowie uhonorowani zostali nagrodami rzeczowymi.
Organizatorami konkursu byli nauczyciele przedmiotów gastronomicznych Monika Gołąb i Zbigniew Juchnik.