W ramach szkolnych kół zainteresowań ruszyło od października 2015 r. Szkolne Koło Carvingu. Na zajęciach uczniowie mogą zapoznać się z podstawowymi technikami carvingowymi i sztuką dekorowania (garnirowania) potraw. Zainteresowani mogą doskonalić swoje umiejętności, zmieniając w dzieła sztuki prozaiczne jabłka, marchewki, arbuzy czy rzodkiewki. Zajęcia odbywają się w piątek o godz. 11.30 w pracowni obsługi konsumenta Powiatowego Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Czaplinku.
Dla niewtajemniczonych: CARVING to sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach wywodząca się z Dalekiego Wschodu. W krajach azjatyckich znany jest już od kilkuset lat, w Europie stał się popularny dopiero pod koniec ubiegłego stulecia. Najpopularniejszymi owocami i warzywami używanymiw tej sztuce są arbuzy, melony, dynie, papaje, ananasy, buraki, selery, marchewki i rzodkiew. W tradycyjnym tajskim carvingu używa się tylko klasycznego noża tajskiego. Najczęściej tworzy się motywy roślinne, czasem zwierzęce, popularne są także dodatkowe ozdoby w postaci liści lub gałązek.